onsdag 29. september 2010

Plagiat - ei ny utfordring i skulen?

Med den digitaliserte kvardagen vi no lever i, følger det også nye utfordringar, ikkje berre nye arbeidsmåtar og moglegheiter. Ei av utfordringane er bruk av plagiat og kopiering av andre sitt arbeid. Dette er kanskje helst eit problem på ungdomsskulen og på vidaregåande skular, men kan heilt sikkert også dukke opp på lavare trinn etter kvart som dei startar med å produsere lengre tekstar. Elevane er ofte dyktige og flittige internett-brukarar og har lært seg det å finne fram i mangfaldet av informasjon dei finn der. Derfor har dei heller ikkje noko problem med å finne eksempel på skuleoppgåver som er lagt ut på internett. Der er mange sider på internett som har skuleungdommen som målgruppe og ein av tinga dei ofte skriv om er skulearbeid og oppgåver. Eksempel på slike sider er bl.a. daria.no og propaganda.net. Her finn elevane flust med oppgåver som dei også kan ta i bruk, og at fristelsen for å finne ei enkel løysing på oppgåvene og kopiere det dei finn blir for stor, er dermed kanskje litt forståeleg. Det skal her understrekast at på begge sidene eg viser til som eksempel, står det at oppgåvene som ligg der er meint først og fremst som inspirasjon og gode idéforslag, men at dei også blir brukt som løysingar ved at elevar kopierer dei, er vel ikkje noko tvil i. Dette er eit problem som er blitt meir og meir ein realitet etter kvart som elevane tek i bruk digitale verkty for å skape tekstar, og slik eg ser det fins der ikkje noko enkelt fasitsvar for å løyse det. I mine auge ser eg ikkje på eit program som kjøyrer plagiat-kontroll som den beste løysinga. Eg trur at ein elev som tyr til den enkle løysinga ved å kopiere andre sitt arbeid ofte er ein elev som ikkje har tru på sine eigne evner og er usikker på seg sjølv. Ved at du som lærar jobber bevisst med prossessen å skrive/skape ein tekst i undervisninga, kan dette bli ein dempar på problemet. Då er det viktig å fokusere både på disposisjon, avsnittsoppbygging, struktur og kjeldebruk. Dette kan hjelpe elevane i å komme i gang med arbeidet sitt og gjere dei meir sikker på seg sjølv og arbeidet. Men ein skal ikkje vere naiv og sjå vekk frå at der er nokre elevar som plagierar berre for å sleppe å måtte gjere arbeidet sjølv. Dette er fusk i høgste grad og må slåast hardt ned på. Læraren bør diskutere med elevane om kva som er fusk og få dei til å sjå at fusk blir ikkje oppdaga utan konsekvensar. Men læraren kan derimot vise at ein faktisk kan bruke andre sitt arbeid som inspirasjon og idéforslag - det er ikkje nødvendigvis negativt at elevane har tilgang til desse sidene. Då er det også ekstra viktig at elevane er klar over og obs på forskjellen mellom inspirasjon og plagiat. Eg ser her for meg at eit grundig arbeid med prossess-skriving og synleggjering av dei ulike stega i tekstskapinga kan vere eit godt hjelpemiddel for elevane til å skape noko sjølv.

mandag 27. september 2010

Øvingsoppgave 5.1 - Tekstskaping med IKT

Hei folkens!
I arbeidet med denne ukens tema har vi fått noen øvingsoppgaver. Dette er da mitt svar på den første øvingsoppgaven.
Å bruke digitale virkemidler som hypertekstualitet, interaktivitet og multimedialitet i undervisningen er en stor ressurs i mine øyne. Det er spennende og motiverende og har bortimot grenseløse muligheter. Ved bruk av hypertekstualitet lar det elevene være med på å skape noe i fellesskap som blir et produkt de kan skryte av til andre. De får en mestringfølelse av å få til noe litt annerledes, noe som ikke er dagligdagskost i skolehverdagen. Det at de får et innslag av noe nytt i undervisningen er en sterk motivasjonsfaktor og kan derfor også øke innsatsviljen. Hyperfortellingen Hvor er professor Wang? som er nevnt i nettleksjonen er et godt eksempel på at også relativt unge elever (5. klasse) kan ta i bruk den digitale kompetansen på en fornuftig og meningsfull måte for å skape noe. Det at de i fellesskap får fylle inn mye av den informasjonen som historien bygger på, gjør at de vil få et eierskapsforhold til historien og vil gjøre dem motivert for å jobbe med den. Det ligger også en rekke muligheter blant digitale virkemidler som lærere kan ta i bruk i undervisningen. Mange nettsider fungerer godt som læringsressurser og kan være nyttige å bruke som en motivasjonsfaktor og interessevekker. I tillegg kan det gi nye innfallsvinkler på arbeidet og vekke kreative evner hos elevene som kanskje ikke kommer like lett uten denne faktoren. Selv har jeg ikke mye erfaringer med læringsressurser på nett, men har vært innom Gyldendals engelsksider, Steps, noen ganger. Dette synes jeg er en god side som tar i bruk både interaktivitet og multimedialitet. Den virker veldig engasjerende og motiverende på elevene og de synes det er en spennende side å jobbe med.
Jeg er en forkjemper for å ta i bruk digitale virkemidler på ulike måter i undervisningen og ser på dette som en stor ressurs. Å ta i bruk slike læringsressurser er også en god måte å inkludere den digitale ferdigheten på i undervisningen og er en god måte å jobbe på.

tirsdag 21. september 2010

Øvingsoppgave 3

Hei!
Da har jeg lest gjennom den nyeste nettleksjonen og sett på øvingsoppgavene. Vi jobbet en del med desse oppgavene under den første samlingen. Jeg vil likevel legge ut gruppeoppgaven vi jobbet med og som samtidig utgjør øvingsoppgave 3 i den nye nettleksjonen. Denne oppgaven finner du her:
https://docs.google.com/document/edit?id=1fjWo2X48ordxaW-iNN04J_xX-0GVo9rVSkt9f68-v4c&hl=en&authkey=CI_FtMAJ

Ta gjerne en titt om du vil. :)
Det var nytt og interresant å jobbe på denne måten. Google dokumenter er en helt ny måte å jobbe på for meg, så det er veldig spennende å lære om det.

Ha en fortsatt fin dag! :)

fredag 17. september 2010

Intervju med Isabell Indreeide Strand

Torsdag 16. september fikk vi i "bli-kjent-akitivitet" som oppgave å intervjue en medstudent. Jeg intervjuet Isabell og her er informasjonen jeg fikk:

Isabell er ei kjekk jente på 22 år fra Godøya. Hun har begynt på det fjerde året i allmennlærerstudiet, hvor hun tar samfunnsfag og norsk i tillegg til DKL. Hun begynte på lærerhøyskolen rett etter videregående, så hun var ganske bestemt på at hun ville bli lærer ganske tidlig.

Spørsmål 1: Hvorfor vil du bli lærer?
Isabell vil bli lærer mest på grunn av at hun er veldig glad i å jobbe med folk, og da spesielt med barn. Hun ser også på læreryrket som et spennende og variert yrke der hun møter nye utfordringer hver dag.

Spørsmål 2: Hvorfor vil du ta DKL?
Isabell vil ta DKL for å forbedre og utvide sin egen digitale kompetanse og for å få kunnskap om digitale verktøy som hun kan bruke i sin egen undervisning i fremtiden. Hun ser også for seg at kompetanse innen den digitale verden blir mer og mer ettertraktet i fremtiden. Derfor tror hun at DKL vil være et godt fag å ha i "ryggsekken".

Isabell tror at dette studiet vil være interessant og spennende og gleder seg til å komme i gang.

Testinnlegg

Dette er bare en test :)